H.K.D

H.K.D staat voor Hapkido, Hankido en Hankumdo en is dus als het ware een mix van 3 onderdelen.

Hapkido

Hapkido is een Koreaanse Zelfverdedigingskunst, die zijn oorsprong heeft in het Japanse Daito Ryu en de traditionele Koreaanse gevechtskunsten.

De basis van Hapkido bestaat uit jezelf verdedigen, door de kracht van de tegenstander te gebruiken en zonder veel kracht om te buigen, zodat je deze kracht tegen hem kunt gebruiken.

Je gebruikt gewrichtsklemmen en zogenaamde pressure points om de aanvaller te controleren, ook worden er veel verschillende slag- en schoptechnieken gebruikt. Pressure points zijn drukpunten op je lichaam waar zenuwen of bloedvaten dicht bij het oppervlak van je huid te vinden zijn. Door op deze punten druk uit te oefenen, bezorg je een tegenstander hevige pijnen (afhankelijk van het drukpunt).

Veel Hapkido scholen geven ook aan de hogere banden les in verschillende wapen technieken, zoals de korte stok (dan bong), het mes, touw en met het zwaard. Sommige Hapkido scholen beoefenen ook ademhalingsvormen.

Hankido

Hankido is een nieuwe Hapkido-stijl, die grootmeester Myong Jae Nam, nadat hij de traditionele Hapkido stijl uitgebreid bestudeerd had, heeft ontwikkelt.

De traditionele Hapkido stijl bestaat uit meer dan 3000 technieken, maar de studenten van master Myong wilden meer leren.

Zijn zoektocht leidde naar Japan, waar hij Morihei Ueshiba en zijn zoon Kishomaru Ueshiba ontmoette. (de grondlegger van Aikido) Grootmeester Myong heeft zelf geen officiële Aikido training gehad, maar heeft zich er duidelijk wel door laten inspireren. Vandaar ook dat sommige hankido-technieken lijken op aikido. Toch zijn er ook duidelijke verschillen waar te nemen.

Het huidige Hankido is door grootmeester Myong vanaf de jaren zestig van de vorige eeuw ontwikkeld. Deze nieuwe Hapkido stijl kan herkend worden aan zijn mooie, vloeiende cirkelvormige bewegingen, die de Hankido beoefenaar gebruikt om zijn tegenstander onder controle te krijgen.

Nederland was het eerste land buiten Korea waar grootmeester Myong Jae Nam Hankido introduceerde. In 1989 bezocht Myong ons land samen met master Ko Baek Yong om les te geven in hankido. Dit bezoek heeft tot een sterke band tussen de IHF en de NHF geleid en vooral een sterke band tussen Ko Baek Yong en de NHF.

Hankumdo

Hankumdo (spreek uit als: han kom do), de Koreaanse weg van het zwaard, is een zwaardkunst die gebaseerd is op het Koreaanse alfabet. (han’gul) Hankumdo is ontwikkeld door grootmeester Myong Jae Nam, en in 1997 tijdens de opening van de Internationale Hapkido Games aan het publiek geïntroduceerd.

Hankumdo bestaat uit drie onderdelen, basis snijbewegingen, gevorderde snijbewegingen en zelfverdedigingtechnieken.

Basis

Met vijf basis snijbewegingen kun je het hele Koreaanse alfabet, dat uit 24 karakters bestaat, denkbeeldig schrijven. Deze vijf basis technieken zijn; de verticale slag, horizontale slag, diagonale slag, een steek en een horizontaal blok. Elke letter bestaat uit één of meer basis snijbewegingen. Iemand die bekend is met het Koreaanse schrift, kan de basis van Hankumdo in een paar weken leren. Je weet dan natuurlijk alleen de basis, en je zult veel moeten oefenen om de technieken te perfectioneren. De letters van het Koreaanse alfabet schrijven, is natuurlijk niet het doel van Hankumdo, maar met deze basis zul je wel leren hoe je met je zwaard moet bewegen, en daardoor kun je sneller gevorderde technieken leren.

Natuurlijk zijn er veel meer slagen en snijbewegingen dan de vijf basistechnieken. Later leer je om met al je kennis zelf zwaardvormen te ontwikkelen.