HKD Adventure Camp 2014

Op maandag 28 april was het weer zo ver! Voor de vierde keer werd er door Hapkido vereniging Baek Yong Kwan en Hapkido IJsselstein een kamp georganiseerd. Dit maal in kamphuis de Doolhut in Ede. Hieronder volgt een kort verslag van de kampweek.


Maandag 28 april
Op maandag ochtend reisden 24 kinderen met tassen, slaapzakken en matjes af naar Ede om deel te nemen aan het vierde hapkido kamp. De leiding van dit jaar waren Annemieke Spreij, Daan Hofmans, Bart-Jan van Loenen, Martijn van der Velden, Kim Bosch, Justin van Doorn, Jan van Ingen en Guillaume Heesbeen. Toen iedereen zijn plekje gevonden had werd er door de leiding een verhaal verteld. In het bos om het kamphuis waren gouden munten begraven en het was de bedoeling dat de kinderen die zouden vinden. Elke dag ging er een paar keer een toeter af, waarop iedereen moest verzamelen en dan werd er een coördinaat verteld. Aan de hand van gps-apparaatjes konden de kinderen in groepen op zoek naar de munten. Verder kon je met elke opdracht en elk spel muntjes winnen. De kinderen werden opgedeeld in 4 groepen en wie het meeste munten had aan het einde van het kamp.. Die won een taart!

Maandagmiddag gingen de groepen aan de slag met elkaar en verzonnen een teamnaam die op hun vlag kwam te staan, daarnaast werd er een spaarpot gemaakt voor de munten. Daarna moest er hout gesprokkeld worden voor het kampvuur.
We aten die avond soep met broodjes knakworst en toen iedereen een beetje bijgekomen was, werd er nog een speurtocht gelopen met opdrachten. Toen het donker werd ging het kampvuur aan en vertelde Kim het eerste deel van het spookverhaal. Ook werden er marshmallows gemaakt op het kampvuur. De eerste nacht was het lang onrustig op de slaapzaal.. Maar rond een uur of 1 werd het toch echt wel stil.

Dinsdag 29 april
Een spannende dag voor de Hapkido-ers want er stond een verrassing op het programma. Omdat het ‘s ochtends een beetje regende werd er binnen getekend en spelletjes gedaan. Maar al gauw kwamen de verrassingen binnen wandelen! Master Ko, Master Yang en Master Ko Se Hwan kwamen samen met Leon, Edith, Mikai en Tijmen een bezoekje brengen aan het Hapkidokamp! Hoewel het nog een beetje regende werd er buiten hard getraind onder toeziend oog van de Koreaanse meesters. Ze vonden het wel gezellig, want ze bleven zelfs mee eten met de lunch, daarna gingen ze weer terug naar IJsselstein. Het weer was wat beter geworden en we konden verder het met programma. Van bamboe stokken werd een pyramide gebouwd van zo’n 20 meter hoog op het grasveld. Om dit voor elkaar te kregen was enorm veel teamwork nodig. Daarna werd er een survival stormbaan gebouwd in het bos die door de teams moest worden afgelegd. Daarin kwamen verschillende Hapkido onderdelen voor, maar er moest door hoepels gesprongen worden, onder zeilen door getijgerd worden en door een enorm spinnenweb geklommen worden. De hele stormbaan afleggen duurde zo’n acht minuten en was enorm inspannend. s’avonds werd er macaroni gegeten, gekookt door de enige echt kampkok Guillaume (Jays vader). Het was heerlijk en vulde goed. Dat was ook wel nodig want ‘s avonds werd er in het donker nog het Havenspel gespeeld met zaklampen en lichtcodes in het bos. Toen de kinderen terug kwamen bij het kamphuis brandde er een mooi vuurtje en werd er onder het genot van een kopje thee het tweede deel van het spookverhaal verteld. Daarna moest iedereen op tijd naar bed, aangezien het woensdag een lange dag zou worden.

Woensdag 30 april
De ochtend begon met een speurtocht met gps coordinaten. We kwamen langs de mooiste plekken en vonden op verschillende coordinaten recepten om te koken op het kampvuur.Toen iedereen weer terug was werd het populaire verzamelspel gespeeld (soort levende kolonisten van Catan) en daarmee werd een hoop geld verdiend. Met dat geld konden de groepen ingrediënten kopen om het eigen eten te maken aan de hand van de verzamelde recepten. Er werden vier kampvuren gemaakt en er werden heerlijke dingen gekookt en gebakken zoals gevulde courgette, gepofte aardappels, brood, knakworstjes, gevulde appeltjes en gebakken banaan met spek.Na het eten werd het al gauw donker en vertelde Kim het laatste deel van het spookverhaal bij het kampvuur. Ondertussen werd er met hulp van een aantal ouders een spooktocht uitgezet. Dit was natuurlijk errrg spannend. In 2 groepen liepen de kinderen een tocht die uitgezet was met neon breekstaafjes maar het was natuurlijk erg donker in het bos. Tijdens hun tocht werden ze aan het schrikken gemaakt door verschillende enge spoken en monsters. Gelukkig kwam iedereen weer veilig aan bij het kamphuis.


Donderdag 1 mei
De vierde kampdag werd er lekker uitgeslapen. Het was ook best laat geworden de avond ervoor met de spooktocht. Na een late brunch werd er begonnen met een zeskamp. Alle vier de groepen streden tegen elkaar tijdens de onderdelen: touwtrekken, trefbal, zwaardvechten, parcourtje, frontkicks en lat-lopen. Het was erg spannend, vooral met het touwtrekken en zwaardvechten ging het er heftig aan toe. Na het zeskamp was het tijd voor levend stratego. Dit is sowieso een van de favoriete kampspellen, maar met de personages van Kuifje erin verwerkt werd het nog leuker. Er werden 2 potjes gespeeld en de onbetwiste winnaar van dit onderdeel werd groep 2. Toen de groepen terug kwamen bij het kamphuis was de tafel al gedekt en waren er lekker patatjes en snacks! ‘s Avonds werd de eetzaal omgetoverd tot een waar podium, waar de bonte avond plaatsvond. Er werd begonnen met een quiz waarin elke groep moest rennen naar de bel als ze het juiste avond wisten. De vragen waren afgeleid van de Adventure weetjes die de hele week waren omgeroepen door Annemieke. Bij elk goed antwoord werd er een munt verdiend en aan het eind van de quiz gingen de schatkisten van alle groepen open en werd de winst van de hele week geteld. De winnaar van het kamp werd groep 3 onder leiding van Bart-Jan en ze wonnen de grote appeltaart. Na een korte break was het dan echt tijd voor de bonte avond. Elke groep deed een optreden. Groep 1 deed loopvorm een op muziek, groep 2 een quiz over het kamp, groep 3 een quiz waarin de leiding geïmiteerd werd en groep 4 had een toneelstukje. Daarnaast waren er ook nog kinderen die zelf wat wilden doen. Zo werd er live gezongen met gitaar door Flor, Floor en Mohammed, een eigengemaakt liedje ten gehore gebracht door Fien en Jana, gebeatboxt door Oosama, Hapkido technieken door Owen en Twan, en een top 3 van leiding opgenoemd door Rosa. Het was erg leuk en gezellig en daarna werd er nog dik een uur gedanst op de dansvloer. Buiten bij het kampvuur werd daarna nog het spel Moordenaartje en Doen durven of de Waarheid gespeeld. De laatsten gingen uiteindelijk om 3 uur naar bed.

Vrijdag 2 mei
Om half acht werden de kinderen gewekt met “Happy” van Pharrell Williams. Erg Happy waren ze niet… Iedereen was moe en had natuurlijk geen zin om op te ruimen. Nadat alle matjes en slaapzakken werd terug waren gepropt in hun foedraal ontbeten we buiten en werd er hard schoongemaakt. Nu was het wachten op de ouders.. En die kwamen gelukkig allemaal! Om 11 uur was iedereen opgehaald en met een moe maar voldaan gevoel naar huis.

Al met al was een echte topweek!! Over 2 jaar gaan we zeker weer! Alle kinderen bedankt voor jullie gezelligheid! En alle leiding.. Bedankt voor jullie hulp, zonder jullie was er geen kamp geweest!

Alle foto’s van het kamp zijn te vinden op deze website! (met dank aan Jan van Ingen)